NovinkyReportáže

MOONSPELL SA PREDVIEDOL V BRATISLAVE

Pekelný október a samozrejme agentúra EPG nám priniesli jeden s najnadupanejších a temne plamenných koncertov v podobe dark metalových hviezd z Portugalska – MOONSPELL. Ako prví priniesli pekelný plameň do ich rodnej krajiny v roku 1992 a potom zapálili celý svet míľnikmi z ich tvorby ako Irreliagious, Wolfheart alebo Night Eternal, ktoré  z tejto kapely robí kultovú. Jedenásty štúdiový album Extinct vzdáva hold západom slnka a temnej hodinke a necháva pochmúrne vokály Fernanda Ribeira kolidovať s modernými riffmi, potemnenými melódiami a opernou vznešenosťou. Ponúkol akési skĺbenie viacerých polôh, ktorými sa kapela za tie roky prezentovala. Takmer desať rokov majú Moonspell stabilnú zostavu, pričom traja z aktuálnych členov sú zakladateľmi kapely. Najvýraznejším z nich je bez pochýb charizmatický frontman so zamatovým hlasom, Fernando Ribeiro. U nás sa kapela zastavila v rámci ROAD TO EXTINCTION TOUR 2015 (PART II) v utorok 27. októbra na bratislavskej zastávke v Majestic Music Clube spolu so svojim doprovodom v podobe death/groove/industrial metalovými Francúzmi DAGOBA a rock/metalovými JADED STAR.

Dagoba vydala v roku 2013 svoj album Post Mortem Nihil Est, zmixovaný Loganom Maderom v Los Angeles. Uznávaný kritikmi, vydaný nielen vo Francúzsku, ale aj v Amerike spoločnosťou E-One Entertainment sa album stal zlomovým bodom pre ich kariéru. Predviedli neskutočný fíling.

12248491_10206389479794777_949218100_oJADED STAR – Maxi Nil (ex Visions of Atlantis) a Raphael Saini (ex Iced Earth). Vyžarovali energiu, skúsenosti a drive, na roztrhanie duší a osadenstva celkovo. Ich debutový album Memories From The Future vyšiel pod hlavičkou Sensory Records. Produkcia – Maxi Nil, mix a mastering – Frederik Nordstrom v legendárnom švédskom štúdiu Fredman Studios, stavia na elektrizujúcich Maxiho vokáloch a majstrovských bubeníckych výkonoch, ktorými je Saini známy. Gitarový mág Kosta Vreto sa prezentoval jeho unikátnou technikou, pri ktorej vynecháva trsátko za účelom dosiahnuť viac surový a organický zvuk (mňa osobne totalne dostal).

Tento dokonalo zladený line up priniesol zmes vynikajúcich štýlov hudby, ktoré sa krásne dopĺňali a vygradovali práve headlinerom koncertu Moonspell. Jednalo sa o tak neskutočne všestrannejší kultúrny zážitok, ktorý si užilo celé MMC.

Setlist:

  1. Breathe (Until We Are No More)
  2. Extinct
  3. Night Eternal
  4. Opium
  5. Awake!
  6. …of Dream and Drama (Midnight Ride)
  7. The Last of Us
  8. Medusalem
  9. Scorpion Flower (with Maxi Nil)
  10. Malignia
  11. Vampiria
  12. Ataegina
  13. Alma Mater
  14. Encore
  15. Everything Invaded
  16. The Future Is Dark
  17. Full Moon Madness

text a foto: Peter Štyri

Prečítajte si

Comments are closed.

Viac:Novinky