Plastic Swans: Zhudobňovanie básní je zaujímavá cesta

Plastic Swans patria na slovenskej scéne k tým kapelám, ktoré majú svoj vlastný zvuk, osobitú tvár a výborné texty. Tento rok prišli s novinkou Poems, ktorá obsahuje päť zhudobnených básní svetových autorov. Dnes sa predstavia spoločne s Lonely Drifter Karen v KC Dunaj na ďalšej warmupke k NouveauNu Festivalu. Zhovárali sme sa s basgitaristom Romanom Hríbikom.

Pomaly sa blíži záver roka 2012. Skús sa ohliadnuť dozadu. Čo ste stihli, čo vás potešilo v tomto roku, ako sa vám koncertovalo?
Tento rok sme sa venovali najmä EP Poems. Nahrávali sme vo februári a zverenili sme ho uprostred mája. Následne sme celé  EP zakomponovali aj do koncertného playlistu a myslíme, že pesničky z neho celkom dobre zafungovali. Natočili sme tiež niekoľko klipov a možno ešte jeden do konca roka pribudne. Máme za sebou tiež leto plné koncertov, strávili sme dlhé hodiny v dodávke na cestách a niektoré zážitky sú naozaj nezabudnuteľné. Proste super leto s kapelou a kamošmi strávené koncertovaním. Mnohé zaujímavé miesta sme po ceste našli úplnou náhodou, napríklad staré štrkovisko niekde na severe Moravy, kde sme sa  okúpali. Vo všeobecnosti sa nám hralo veľmi dobre, asi najlepšiu atmosféru mal koncert neskoro v noci na legendárnom českom festivale Trutnov Open Air.

Zhudobnili ste básne svetoznámych až kultových spisovateľov. Ako to funguje s právami na tie texty?
Dali sme si záležať, aby to čo robíme bolo v súlade s autorským zákonom. I keď v poslednom čase je to dosť vtipná téma, samozrejme  nechceme nikomu nič kradnúť. Všetky básne sú už staré, vo väčšine  prípadov, viac než sto rokov a všetci autori sú už viac než 70 rokov po smrti, teda ich diela sú voľné a je to vyjadrenie nášho obdivu k nim.

Vo svetovej literatúre je veľké množstvo diel. Človek ich za celý čas neprečíta, zato objavovať sa stále oplatí. Podobne ako v muzike. Chcete ísť touto cestou zhudobňovania?
Ešte predtým ako sa zrodila myšlienka, že vytvoríme EP Poems, ktoré je založené na zhudobnení starých básni, sme mali už hotové viaceré pesničky, ktoré vznikli práve takto. Hrali sme si ich v skúšobni len tak pre potešenie. Až potom nás napadlo, že by mohlo byť pekné vytvoriť z nich album. Formát EP albumu sa nám zdal úplne ideálny vzhľadom na množstvo materiálu, skrátka album bol priveľa a singel primálo. Už máme načrtnuté ďalšie zhudobné básničky, ktoré sa popri našich autorských pesničkách, pravdepodobne objavia na ďalšom albume. Zhudobňovanie je veľmi zaujímavá cesta ako tvoriť hudbu, na druhej strane je to aj určitá zodpovednosť, nemôžeme predsa urobiť blbú pesničku, ktorej text je slávna báseň.

Aj vaše texty sú pozoruhodné a jedny z mála, pri ktorých sa dá rozprávať o ich obsahu. Predpokladám, že sú za nimi nielen osobné zážitky, ale tiež to, že veľa čítate, reflektujete a počúvate.
Díky, že ich za také považuješ. 🙂 No, niektoré sú možno ešte osobnejšie ako by sa mohlo zdať, ale to je jedno…  Áno za viacerými sú reálne zážitky, niektoré sú zas úplne vyfabulované. Na toto by ti vedel asi lepšie odpovedať Pišta, predsa len napísal pre nás viac textov ako ja. Teraz, keď pracujeme na nových pesničkách, vždy si podrobne prejdeme text, nielen to čo je v ňom napísané, ale aj čo asi konkrétne vyjadruje, aby sme vedeli o čom hráme.

Takže platí, že po víne je každý básnikom?
Hej, nemôžeme tvrdiť, že to tak v našom prípade nie je.  🙂

Na konte máte 2 albumy, niekoľko EPčiek. Ktoré skladby podľa vás ustali zub času a prečo?
Ani sme si nestihli poriadne uvedomiť, že prvý album je už štyri roky starý. Letí to veľmi rýchlo. Na koncertoch stále hráváme pesničky z oboch prvých albumov, tie, ktoré mali v minulosti naživo najväčší ohlas. Ťažko povedať prečo, proste niektoré ostali… Možno že majú v sebe potenciál popového hitu o ktorom sme predtým ani netušili. 🙂 Napríklad minule sme si zo srandy zahrali v skúšobni pesničku I Saw A Chapel ako reggae, bol to samozrejme grcík, ale takto možno fungujú dobré pesničky, že ich proste môžeš zahrať v akomkoľvek žánri. A tie ostávajú. Aj Radiohead veľa ľudí pozná vďaka No Surprices, ktorá bola prerobená na milión spôsobov, i keď kto vie, či tú pesničku majú Radiohead stále radi…

Stáva sa často, že hudba je doplnkom textu, resp. je to skôr naopak. U vás našťastie nemám ten pocit. Aký bol hudobný vývoj u vás v kapele? Osobne tam  cítim ten uhrančivý rukopis, ale zvukovo stále ponúkate niečo iné. Pracujete teda viac so zvukmi, postupmi atď?
Už úplne od začiatku sme sa snažili, aby vynikol text a spev, a tak je to stále. Ak by sme to zobrali od začiatku, tak každý album bol svojím spôsobom iný. V prvom sme sa hľadali a definovali svoj štýl, Mingled Stories bol výrazne rockový a elektronický, dva slovenské single zas veľmi špecifické a odvíjali sa na základe textov. V Poems sme sa akoby pozreli do hudobnej minulosti, využili aj tradičné orchestrálne nástroje, lebo sme mali pocit, že práve toto poňatie sa najlepšie hodí k daným básničkám. V úplne najnovšej tvorbe, na ktorej teraz pracujeme sa snažíme zas pozrieť do budúcnosti, ťažiť najmä zo svojich nástrojov, hľadať čo najzaujímavejšie zvuky a spôsob hrania, búrať aj vlastné zabehnuté štruktúry, ale stále sa to odvíja od pesničkovej formy, aj keď nie tej úplne tradičnej. Zistili sme, že sme dosť alergický na ten základný postup – úvod, sloha, refrén, sloha, refrén, bridge, refrén aspoň dvakrát. 🙂 Uvidíme ako sa nám to podarí, to ukáže až čas.

Čo ste si pripravili pre svoj koncert v KC Dunaj?
V Dunaji zahráme asi po  pol roku koncert s našim gitaristom Paľom, lebo cez leto bol v Amerike  a zastupoval ho náš kamrát Richard Bešťák. Takže pre tých čo nás počuli niekde počas leta to bude niečo nové a sami sme zvedaví ako nám to bude na koncerte opäť znieť. Rišo mal predsa len iný vlastný zvuk a spôsob hrania. Na koncert sa ako vždy tešíme.

Ročný program zavŕši NouveauNu Festival 13.decembra v Bratislave a 14.decembra v Prešove, na ktorom vystúpia Masha Qrella (GE), /LCMDF/ Le Corps Mince De Francoise (FN), Kubo Ursiny & Provisorium .Viac informácií sa dozviete čoskoro.

Lístky na podujatia Nouveau.Nu a NouveauNu.Night nájdete v predpredaji na http://vresk.interticket.sk

Viac videí od Plastic Swans TU

text: Edo Kopček
foto: Plastic Swans

Edo Kopček