NovinkyKam na koncert?

Laura a její tygři oslávia 30. výročie: Vydajú nové 2CD!

Čierne nohavice a funky drive, čierne okuliare a soulová naliehavosť, čierne kravaty a jazzová elegancia, biele košele a rocková energia …

Na konci roka 1985 Karel Šůcha, inšpirovaný novelou Williama Saroyana Tracyho tiger, zakladá v Neprakta klube v Mostě rockovú skupinu Laura a její tygři. Dievčenské meno Laura evokuje nehu a krásu, tigre sú symbolom neskrotnosti a divokosti, čierne okuliare, biele košele, čierne kravaty a čierne nohavice zas vytvárajú nezameniteľný image skupiny. „Koncerty kapely sálajú vlnami živočíšnej rockovej energie, v ktorej cítiť náznaky dunivých černošských rytmov, latinčinu i biely beat šesťdesiatych rokov. Všetko vyviera z pozitívneho názoru a pohľadu na svet, ktorý sa v tejto štýlovej zmesi bleskovo prenáša na publikum,“ napísal Vladimír Vlasák v knihe Excentrici v přízemí.

Fenomenálny nástup Laury a jej tigrov predznamenal viac ako 30 ročnú koncertnú históriu kapely. Stovky koncertov vo vypredaných sálach v Čechách i na Slovensku zaujali medzinárodných promotérov. Po páde železnej opony „tygři“ úplne miznú z českej hudobnej scény a koncertujú prevažne na európskych pódiách – Stuttgart, Mníchov, Paríž, Laussane, Kiel, Bremen, Hamburg, Kolín nad Rýnom, Frankfurt nad Mohanom, Marseille, Valence, Toulouse, Nantes, Albi, Tarbes, Brusel, Lyon, Dijon, Antverpy, Strassbourg atd., ale aj v starobylých amfiteátroch Kartága, Monastiru a Hammametu alebo na EXPO 2010 v Šanghaji. V roku 1993 skupina obdržala cenu francúzskych médií Grand Prix Media RFI a jej koncert v parížskej La Cigalle naživo prenášal kanál MCM.

Laura a její tygři majú v súčasnosti na svojom konte viac než 1 700 koncertov v rockových kluboch a na festivaloch doma i v zahraničí, 12 vydaných albumov a päť veľkých koncertných projektov: Show Tomáše Tracyho, Rituál středoevropana z konca dvadsiateho storočia vo francúzskom Agene, Rituál na Žižkově, Laura verzus Křižíkova fontána a Big Bang!.

small_6h8853e2 foto by MAREK SMEJKALNeúnavný vyhľadávač talentov Karel Šůcha v Lauře a jejich tygrech vychoval celý rad významných osobností českého kultúrneho života – napr. Ilonu Csákovou, Martina Poštu, Miloše Vacíka, Dana Nekonečného, Lenku Novou a mnoho ďalších.

Nekonečná koncertná šnúra skupiny sa tento rok ponesie v duchu osláv 30. výročia vzniku kapely. Ako darček sebe i fanúšikom pripravila kapela v spolupráci s vydavateľstvom Supraphon dvojalbum, na ktorom predstaví kolekciu nových piesní pod názvom „Továrna na sny“ a reedíciu legendárneho prvého albumu „Žár trvá“. Album bude oficiálne vydaný 4. marca 2016.

Diskografia:

Žár trvá ©Panton 1988

Nebudeme ©Supraphon 1990

Síla v nás ©Bonton 1992

The Best Of ©Bonton 1994

Rituál 199X ©Bonton 1995

Vyklátíme modly ©Bonton 1996

Rytmus ©Popron 2001

Vyškrábu ti oči ©EMI 2004

Jsme tady! © Supraphon 2005

Nejsou malý věci © Laura Promotion 2009

Big Bang! Čtvrtstoletí na zemi zapoštíme kořeny DVD © Carpe Diem 2011

Big Bang! Live © Carpe Diem 2011

Zdroj: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2016

VSTUPENKY

Prečítajte si

Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Viac:Novinky