NovinkyFotoreportyReportážeFestivaly

ONE DAY JAZZ FESTIVAL 2015 ZNOVA SPOJIL HUDOBNÝ SVET

Do Bratislavy sa vrátil populárny a medzi jazzom chtivými fanúšikmi obľúbený ONE DAY JAZZ FESTIVAL. Fanúšikovia jazzu si v tento 10. Jubilejný cyklus prišli skutočne na zbierku kvalitnej hudby, kapiel a osobností a to nie len v jeden deň ako prezrádza aj názov akcie, ale priamo v dvoch dňoch nabitých kvalitou v bratislavskom Istropolise.

Hlavným headlinerom bola izraelská speváčka Achinoam Nini inak známa pod aliasom NOA.

Štvrtok bol prvým dňom tejto úspešnej akcie a otvoril ho východoslovenský talent, objav Demovnice_FM s názvom Cha bud pod taktoukou  Viktor Balog (bicie), Matej Lazár (klávesy), Peter Šafránek (gitara), Adam Richter (basa), Viktor Vaitovič (tenor sax) a Filip Molčányi (alt sax). Hrali vo foayer počas prestávok aj po skončení na hlavnom stage-i.

IMG_6057bwProgram otvoril na hlavnom pódiu riaditeľ festivalu Martin Valihora, ktorý si zároveň sadol za bicie s kapelou okolo Rona Affifa. Vo vypredanej sále sa šírila silná impulzujúca a elektrizujúca atmosféra plná emócií a potleskov.

Po nich zavŕšila večer hviezda celej akcie izraelská diva NOA, ktorá svoj prvý koncert na slovensku odštartovala skladbou SHALOM. Nasledoval prierez jej hudobnou tvorbou. Svoj energický koncert ukončila s dvoma prídavkami, čím uzatvorila prvý deň festivalu.

Piatkový večer otvorila vo foayer skupina Groove Time a po nich na hlavnom stag-i pokračovala banda okolo jazzového fenoménu basáka Juraja Grigláka,  spolu s neprehliadnuteľným slávnym americkým bubeníkom Poogie Bellom. Jeho vystúpenie sprevádzal neustály potlesk, ktorý bol na výkony dávajúcimi hudobníkmi absolútne opodstatnený. Za ním nasledoval gitarový virtuóz Wayne Krantz, mimochodom občas som mal dojem, že svoju gitaru zavarí. Jednoducho it was amazing.

IMG_5887Zakončením večera bola islandská fusion kapela Mezzoforte. Na bicích sa opäť predviedol najznámejší slovenský jazzový bubeník Martin Valihora, ktorý zaskakoval za svojho kolegu, inak i zakladajúceho člena skupiny Mezzoforte, bubeníka Gulli Briema. Predviedli neskutočný performance, kvalitu a energickosť inak povedané takto si vedia zadžemovať len totálny profíci.

Viac z fotoreportu One Day Jazz Festivalu 2015 nájdeš TU!

text a foto: Peter Štyri

IMG_5757bw IMG_5781bw

Prečítajte si

Comments are closed.

Viac:Novinky